E-government komplikuje podnikateľom život

Publikované dňa 19.12.2016

Opakované odkladanie spustenia povinných elektronických schránok len potvrdzuje, že štát pravdepodobne robí to, na čo nemá. Samozrejme, nedá sa uprieť snaha o rozšírenie elektronických služieb, ktoré by mali uľahčiť a pomôcť obyvateľom Slovenska. Ale o aké zjednodušenie a úľavu ide?

Úplne zbytočne sú vyvolané a vynútené investície občanov a podnikateľov pri zriadení elektronického občianskeho preukazu. Najkomickejšie je, že po vybavení preukazu a elektronického podpisu dostanete informáciu, že elektronický podpis sa nateraz nedá využívať. Potom si položíte otázku, načo to všetko je?

Výmena dokladov stála štatutárov financie a čas strávený pri vybavovaní nového občianskeho preukazu s čipom. Štát by pomohol a uľahčil život týmto ľuďom vtedy, keby im poslal poštou občianske preukazy, čítačku a štartovné kódy pre prístup do elektronickej schránky a pre elektronický podpis. A celé by to mohol uhradiť z rozpočtu, pretože je to vynútená zmena dokladov a je to služba pre klientelu štátu, ktorá podstatne napĺňa verejný  rozpočet.

Hádzať vinu za posun termínu pre povinnú aktiváciu elektronických schránok na podnikateľov je podraz na ľuďoch, pre ktorých tu štát je. Totiž o nič lepšie na tom nie sú ani všetky typy škôl. Približne 80% z nich nemá aktivovanú elektronickú schránku. Pritom od novembra majú povinnosť oficiálne komunikovať elektronicky. Zanedbanie tejto povinnosti odôvodňujú, že informácie nemajú alebo sú zmätočné.

Otázne je, prečo štát nemôže pre oficiálnu komunikáciu so štatutármi využívať akúkoľvek e-mailovú adresu, ktorú má už zriadenú firma alebo jej štatutár. Zbytočná komplikácia v komunikácii štátu a podnikateľov je aj v tom, že elektronická schránka nedokáže preposielať na inú e-mailovú adresu kópiu korešpondencie, ale len oznámenie o doručenej pošte. Vrcholom nekompetentného prístupu zo strany štátu je, keď kvôli zle spárovaným dátam vám systém neponúkne firmu, v ktorej ste konateľ alebo ponúkne firmu, v ktorej konateľom už nie ste.

Keď si uvedomíme, aké obrovské financie idú do realizácie projektu e-Government a do príslušnej prezentačnej kampane, tak sa nestíhame čudovať, prečo to všetko nefunguje bezchybne. Len projekt občianskych preukazov s elektronickým čipom (eID) hradený z eurofondov, stál ministerstvo vnútra 40,3 milióna eur. Údajne na reklamnú kampaň v médiách ministerstvo minulo 26,5 tisíca eur a na rozoslanie listov adresovaných štatutárom minulo približne 112,5 tisíca eur.

Pri dlhodobom pozorovaní, ako informačné technológie vstupujú do každodenného života, nadobúda človek poznanie, že namiesto zjednodušenia procesov sa všetko komplikuje a vzdiaľuje od logického myslenia. Jednoduché postupy sa komplikujú a procesy zdvojujú. A ešte jedna otázka na zamyslenie. Je správne z pohľadu bezpečnosti krajiny, aby sa štát spoliehal pri oficiálnej komunikácii na virtuálny priestor, keď možno jeden kybernetický útok dokáže paralyzovať celý systém?

 

Ondrej Matej
predseda správnej rady neštátneho Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo

 
Komentár publikovaný v Hospodárskych novinách 19.12.2016
http://komentare.hnonline.sk/komentare/878823-e-government-komplikuje-podnikatelom-zivot

Odporúčané články

Nižšie pokuty za e-diaľničné známky už od júna sú nereálne

Už o pätnásť dní by sme mali platiť nižšie pokuty za jazdu načierno po diaľnici, plánuje minister dopravy Roman Brecely. Ešte mu to nesch...

IDH v médiach  •  17.05.2016

Tatranské zubačky jazdia takmer pol storočia. Chcú nakúpiť nové za takmer 40 miliónov

Wifi, klíma a kamerový systém. Tatrami sa povezieme moderne. Veľké nákupy pripravuje Železničná spoločnosť Slovensko.

IDH v médiach  •  26.06.2018

Obchvatu hrozia problémy

Pre nevykúpené pozemky sa výstavba obchvatu Bratislavy posunie o jeden rok.

IDH v médiach  •  17.04.2017