Vyrábať je dnes lacnejšie ako likvidovať odpady

Publikované dňa 22.12.2016

Obrovská produkcia tovarov, ktorá výrazne prevyšuje spotrebu, spôsobuje tlak na producentov, aby prispôsobili kvalitu tovarov tak, aby sa znižovala životnosť spotrebného materiálu a skracoval sa cyklus ich výmeny. Výsledným nepriaznivým javom je rastúca produkcia odpadov, ktorých likvidácia má dosah na naše financie. A tak vážnou témou na začiatku 21. storočia je hľadanie riešení a financií na likvidáciu odpadov. Dopracovali sme sa do stavu, že náklady na výrobu sú nižšie, ako náklady na odstraňovanie odpadov z nadmernej výroby a spotreby.

Za trvácnejšie výrobky
Za lepšie riešenie považujeme sústrediť investície do dlhšej životnosti tovarov. Tie zase znížia výdavky na financovanie likvidácie odpadov. Vyspelý svet musí pribrzdiť, aby sa nám nestalo, že sa väčšina pracovnej sily v produktívnom veku bude venovať likvidácii odpadov. Pri rastúcom počte ľudí na Zemi, množiacich sa konfliktoch, nedostatku pitnej vody a rastúcej produkcii emisií a odpadu, sú na dohľad potenciálne katastrofické scenáre.

Nie je únosné donekonečna vytvárať tlak na znižovanie cyklov obmieňania tovarov bez ďalších následkov. Tak, ako sa to napríklad deje na trhu s mobilnými telefónmi. Každé dva roky a poniektorí aj častejšie, meníme mobilné telefóny. Ak sa „starých“ nezbavíme, tak si ani neuvedomujeme, aký nebezpečný odpad sa hromadí v našich domácnostiach. Prípadne často meníme topánky ani nie kvôli módnym trendom, ale preto, že sú nekvalitné a rozpadajú sa.

Spomaľme
Celkovo vidíme východisko pre vyspelý svet vrátane Slovenska v spomalení tlaku na neustály hospodársky rast vyvolaný spotrebou domácnosti. V spomalení, ale skvalitnení života. V menšom počte produkovaných tovarov, ale v ich vyššej kvalite. Môže sa už totiž čoskoro stať, že synonymom hospodárskeho rastu bude vytváranie veľkého smetiska.

Aký má zmysel tlačiť bohatstvom nekryté peniaze, ktoré vytvárajú tlak na zadlžovanie a spotrebu v domnienke, že to pomôže hospodárskemu rastu? Aký má zmysel vyrábať stále väčšie množstvá nekvalitného tovaru, ktorý nás v konečnom dôsledku stojí viac financií pri likvidácii odpadov?

Zastavme sa. Menej, ale kvalitnejšie pracujme. Menej, ale kvalitnejšie nakupujme. Získaný čas venujme hodnotám, ktoré vytvárajú našu civilizáciu a rodine, ktorá nás obklopuje. Zachránime tak našu civilizáciu, ekonomiku a životné prostredie.

Vianoce na každý deň
V tomto predvianočnom čase to vidno azda najviac. Na našich uliciach, v obchodoch a v médiách trvajú Vianoce dva mesiace. Reklama s dotieravou vianočnou ponukou útočí už od konca októbra. Vianočné trhy vo väčšine hlavných európskych miest začínajú už v prvej polovici novembra. Kvôli naháňaniu spotreby by bolo asi najlepšie, keby boli Vianoce celý rok. Spotreba a konzum sú na prvom mieste. Stráca sa podstata. Pokoj prichádzajúcich sviatkov sa nachádza už iba v želaniach a nahrádza ho zhon a stres pri nákupoch. Nemali by sme sa zmieriť s tým, že šťastné a veselé nahradili spotrebiteľské sviatky.

 

Ondrej Matej
predseda správnej rady neštátneho Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo

Komentár publikovaný v Hospodárskych novinách 22.12.2016
http://komentare.hnonline.sk/komentare/880586-vyrabat-je-dnes-lacnejsie-ako-likvidovat-odpady

Odporúčané články

Chýba rekordný počet autobusárov. Lákajú ich aj na päťtisícové náborové príspevky

Na zamestnaneckom portáli evidujú takmer trojnásobne viac ponúk na pozíciu autobusára, než to bolo pred piatimi rokmi. Dôvodom pre masívny od...

IDH v médiach  •  01.12.2023

Štát tento rok zrýchli trať pri Trenčíne, stále nie tak, plánovali komunisti

Opäť o niečo rýchlejšie cestovanie a skrátenie cesty o niekoľko minút. Cestujúci by tak mohli vo vlakoch na top železničnej trati cestovať...

IDH v médiach  •  07.10.2016

Kvôli stočeným kilometrom hrozia problémy aj majiteľom áut, ktorí o tom nevedia

Približne 40 percent automobilov na Slovensku má stočené kilometre. Ich predaj bude obmedzený.

IDH v médiach  •  23.02.2016