Aj farmári potrebujú štandardné a spravodlivé podnikateľské prostredie

Publikované dňa 04.07.2018

Bratislava, 4. júla 2018 – V agrosektore, tak ako v iných oblastiach národného hospodárstva na Slovensku, by sme mali zamerať našu pozornosť a kritiku na nepoctivých, neslušných a systém zneužívajúcich podnikateľov.

Súčasné podmienky v sektore nahrávajú subjektom, ktoré nepoctivým spôsobom využívajú dotácie poskytované či už štátom, alebo Európskym spoločenstvom a samotná produkcia pre nich nie je podnikateľsky zaujímavá. Práve cez takéto firmy a ich praktiky sa z oblasti, ktorá má svojou produkciou zabezpečiť jednu z najnákladnejších potrieb človeka – nasýtenie, stáva nehorázny biznis, ktorého výsledkom je plytvanie pôdou a potravinami.

Toto je problém, na ktorý by sme sa mali v spoločnosti zamerať a nezjednodušovať problematiku na kritiku veľkých agrofiriem a družstiev, ktoré automaticky považujeme za zlé a nepoctivé.

Veľké poľnohospodárske a potravinárske firmy totiž dokážu zabezpečiť hromadnou produkciou pokrytie základných potrieb trhu, pri relatívne nízkych výrobných nákladoch, teda aj trhom akceptovateľných cien konkurencieschopných so zahraničnými firmami. Ak si v súčasných podmienkach rozbijeme masovú produkciu lokálnych firiem, nahradí ju masová produkcia zo zahraničia.

Malí agropodnikatelia sa okrem doplnkovej produkcie pre požiadavky trhu môžu zamerať najmä na špecifické požiadavky trhu a na vybrané skupiny zákazníkov vyžadujúcich tradície a špecifickú kvalitu akou je napríklad bio produkcia.

Pre poctivých podnikateľov bez ohľadu na veľkosť ich podnikania potrebujeme vytvoriť v agrosektore štandardné a spravodlivé podnikateľské prostredie, kde bude fungovať poctivá súťaž a kde by vedľa seba žili v symbióze veľké lokálne agrofirmy (družstvá) a malí agropodnikatelia a zároveň je nevyhnutné identifikovať a eliminovať nekorektné, nečestné a pre spoločnosť škodlivé praktiky a subjekty, ktoré ich praktizujú

Tlačová správa spracovaná skupinou IDH pre hospodársku oblasť

Veľké zdražovanie na Slovensku: Za toto všetko si priplatíme!

Slováci opäť vytiahnu viac z peňaženiek. Zdražieť majú okrem potravín aj energie. Podľa odhadov odborníkov si priplatíme aj desiatky eur!

IDH v médiach  •  22.10.2018

RegioJet skracuje svoje vlaky do Košíc, na prevádzku má málo vozňov

Na linke medzi Bratislavou a Košicami plánuje RegioJet jazdiť len so siedmimi vozňami. Pôvodne jazdil s desiatimi.

IDH v médiach  •  10.12.2016

Cieľový grafikon 2020 je málo ambiciózny – železničná doprava nebude konkurencieschopnou

Tlačová správa IDH k návrhu cieľového grafikonu vlakovej dopravy pre rok 2020:   Inštitút pre dopravu a hospodárstvo hodnotí pozit...

Tlačové správy  •  10.05.2016