Aj farmári potrebujú štandardné a spravodlivé podnikateľské prostredie

Publikované dňa 04.07.2018

Bratislava, 4. júla 2018 – V agrosektore, tak ako v iných oblastiach národného hospodárstva na Slovensku, by sme mali zamerať našu pozornosť a kritiku na nepoctivých, neslušných a systém zneužívajúcich podnikateľov.

Súčasné podmienky v sektore nahrávajú subjektom, ktoré nepoctivým spôsobom využívajú dotácie poskytované či už štátom, alebo Európskym spoločenstvom a samotná produkcia pre nich nie je podnikateľsky zaujímavá. Práve cez takéto firmy a ich praktiky sa z oblasti, ktorá má svojou produkciou zabezpečiť jednu z najnákladnejších potrieb človeka – nasýtenie, stáva nehorázny biznis, ktorého výsledkom je plytvanie pôdou a potravinami.

Toto je problém, na ktorý by sme sa mali v spoločnosti zamerať a nezjednodušovať problematiku na kritiku veľkých agrofiriem a družstiev, ktoré automaticky považujeme za zlé a nepoctivé.

Veľké poľnohospodárske a potravinárske firmy totiž dokážu zabezpečiť hromadnou produkciou pokrytie základných potrieb trhu, pri relatívne nízkych výrobných nákladoch, teda aj trhom akceptovateľných cien konkurencieschopných so zahraničnými firmami. Ak si v súčasných podmienkach rozbijeme masovú produkciu lokálnych firiem, nahradí ju masová produkcia zo zahraničia.

Malí agropodnikatelia sa okrem doplnkovej produkcie pre požiadavky trhu môžu zamerať najmä na špecifické požiadavky trhu a na vybrané skupiny zákazníkov vyžadujúcich tradície a špecifickú kvalitu akou je napríklad bio produkcia.

Pre poctivých podnikateľov bez ohľadu na veľkosť ich podnikania potrebujeme vytvoriť v agrosektore štandardné a spravodlivé podnikateľské prostredie, kde bude fungovať poctivá súťaž a kde by vedľa seba žili v symbióze veľké lokálne agrofirmy (družstvá) a malí agropodnikatelia a zároveň je nevyhnutné identifikovať a eliminovať nekorektné, nečestné a pre spoločnosť škodlivé praktiky a subjekty, ktoré ich praktizujú

Tlačová správa spracovaná skupinou IDH pre hospodársku oblasť

Bratislavský obchvat stojí. Stále je okolo neho množstvo problémov

Na stavbe zatiaľ prebiehajú len prípravné práce. Stavební podnikatelia stále rokujú s hlavným dodávateľom.

IDH v médiach  •  20.11.2017

Liberalizácia STK môže vyvolať cenovú vojnu, tvrdia kritici

Úplná liberalizácia siete staníc technickej kontroly(STK) je podľa Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo veľké riziko, pričom už súčasný...

IDH v médiach  •  16.05.2017

Počiatek obchvat do volieb nepodpísal. Čo sa s ním stane po voľbách?

Štát chce obchvat Bratislavy stavať cez verejno-súkromné partnerstvo. Zmluvu podpíše so španielskou spoločnosťou Cintra.

IDH v médiach  •  08.03.2016