IDH Vládu SR upozorňovala, že má konať v prípade U.S. Steel Košice už pred vyše tromi mesiacmi

Publikované dňa 26.03.2013

Inštitút pre dopravu a hospodárstvo (IDH) víta zotrvanie spoločnosti U.S. Steel Košice na Slovensku. Vláde SR sa jej odchod podarilo zvrátiť, avšak kým sa začalo reálne vyjednávať, prešlo vyše troch mesiacov. O úvahe odísť a tým zrušiť stovky pracovných miest vedel predseda vlády Robert Fico už začiatkom decembra, možno skôr.

IDH upozorňoval na dopady hrozby odchodu U.S. Steel hneď, ako sa táto informácia objavila stým, že sme navrhovali konkrétne riešenia (viď blog na hnonline.sk s názvom „Zabudnite na diaľnicu do Košíc, už ju netreba. Teraz budeme musieť zachraňovať Cargo“ http://moje.hnonline.sk/node/12415). „Som rád, že aj môj blog a snaha IDH napomohli k tomu, aby vláda začala konať a robiť konkrétne kroky. Trvalo jej to neprimerane dlho. Ale hodnotím pozitívne, že predseda vlády Robert Fico dnes podpíše memorandum o zotrvaní U.S. Steel Košice na Slovensku,“ hovorí riaditeľ IDH Ondrej Matej.

IDH upozorňoval v súvislosti s plánovaným odchodom U. S. Steel, že to môže mať obrovský negatívny dopad na železničnú prepravu Cargo. To by prišlo minimálne o polovicu zákaziek. IDH ale naďalej očakáva, že Vláda SR začne čím skôr riešiť aj práve železničnú nákladnú prepravu Cargo. „Už dnes má Cargo o 300 miliónov eur nižšiu predpokladanú hodnotu, aká bola v roku 2006,“ dodáva Matej.

Z východu na západ rýchlejšie, železnice uzavreli megatender na rušne

Nové moderné lokomotívy Vectron si železnice vzali na lízing od Erste Group, za 10-ročný nájom a údržbu zaplatia 59 miliónov eur.

IDH v médiach  •  06.10.2017

Predražené tendre, stratové IC vlaky. Čo čaká nového šéfa dopravy?

Nominant Mosta-Híd Árpád Érsek sa chce vyhnúť megalomanským projektom. Niekoľko rozbehnutých však bude musieť riešiť.

IDH v médiach  •  31.08.2016

Plány o ukončení tendra na dostavbu D1 sú ohrozené. Tunel Višňové sa môže stať pomníkom nekompetentných, tvrdí expert

Riaditeľ Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo (IDH) Ondrej Matej tvrdí, že ukončenie tendra a podpis zmluvy s úspešným uchádzačom do kon...

IDH v médiach  •  20.11.2020