Na hru spoločnosti RegioJet doplatia cestujúci

Publikované dňa 01.06.2016

Tlačová správa IDH k zvyšovaniu cien spoločnosti RegioJet:

Aktuálne kroky RegioJetu na slovenskom trhu s
ú hrou, na ktorú dopláca najmä cestujúca verejnosť – vyššími cenami, nedostatočnou ponukou a nedostatočnou konkurenciou na trhu.

V médiách sa pravidelne objavujú výroky zástupcov firmy o potrebe liberálneho trhu, avšak zároveň v situácii, keď im biznis model za komerčných podmienok nevychádza, pýtajú pre zastrešenie svojich aktivít podporu od štátu. Tá je však platená všetkými daňovými poplatníkmi. Práve preto jej udelenie musí byť prirodzene v každej situácii citlivo zvážené a hlavne musí vychádzať z reálnych potrieb cestujúcich.

Ak český dopravca na jednej strane hovorí, že má plné vlaky na linke Bratislava – Košice, následné zvyšovania cien vyznieva nelogicky a špekulatívne. Na južnej trati pritom rovnako RegioJet hovorí o výraznej naplnenosti svojich vlakov, avšak tu ceny nedvíha. Je prirodzené, že jedným z cieľov každého dopravcu je generovať zisk pre majiteľov spoločnosti. Musí sa tak však diať za férových a jasných podmienok, ktoré prispievajú k priaznivej situácii celého trhu dopravy. Snaha dostať sa k dotáciám sa nám javí očividná aj v ďalších prípadoch – napríklad pri návrhu RegioJetu vypísať tender na IC vlaky či v prípade snahy o zvýšenie počtu spojov na vlakovej linke Bratislava-Komárno.

Ak RegioJet žiada rovnaké podmienky, tak akékoľvek navyšovanie kapacít, resp. objednávanie ďalších výkonov výkonov v oblasti osobnej železničnej dopravy by malo byť súťažené prostredníctvom dopravnej autority.

Riaditeľ Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo

Galvániho 7/D

Cestári boli na diaľnici včas, podľa analytika ju mali hneď zavrieť

Cestári začali s údržbou diaľnice D1 pod Tatrami, na ktorej sa dnes ráno stala hromadná nehoda, už v stredu večer. Ondrej Matej z Inštitútu...

IDH v médiach  •  21.04.2017

Predražené tendre, stratové IC vlaky. Čo čaká nového šéfa dopravy?

Nominant Mosta-Híd Árpád Érsek sa chce vyhnúť megalomanským projektom. Niekoľko rozbehnutých však bude musieť riešiť.

IDH v médiach  •  31.08.2016

RegioJet skracuje svoje vlaky do Košíc, na prevádzku má málo vozňov

Na linke medzi Bratislavou a Košicami plánuje RegioJet jazdiť len so siedmimi vozňami. Pôvodne jazdil s desiatimi.

IDH v médiach  •  10.12.2016