Predsedu Úradu pre verejné obstarávanie by mal vyberať parlament

Publikované dňa 30.08.2017

Predsedu Úradu pre verejné obstarávanie by mal vyberať parlament

Bratislava, 30. august 2017 – Verejné vypočúvanie kandidátov na predsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) pred odbornou verejnosťou a pred členmi Vlády Slovenskej republiky je na prvý pohľad krokom vpred.  Prispieva totiž k transparentnosti celého výberového procesu „Na druhej strane však tento postup zďaleka nezaručuje výber skutočne nezávislého šéfa úradu. Svojim hlasovaním ho síce zvolí parlament, no o kandidátovi rozhodujú členovia vlády. Teda tí, ktorých bude nový šéf ÚVO v budúcnosti kontrolovať ako najväčších obstarávateľov tovarov a služieb na Slovensku,“ upozorňuje Ondrej Matej, predseda správnej rady Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo.

Budúci predseda ÚVO sa tak  pri vypočúvaní členmi vlády ocitá v pozícii uchádzača o prácu, ktorý musí na pohovore presvedčiť svojho budúceho zamestnávateľa. Od začiatku sa teda vytvára vzťah medzi nadriadeným a podriadeným a nie medzi nezávislým kontrolórom a tým, kto bude v budúcnosti pod jeho dohľadom. „Členovia Vlády SR sú preto pri výbere šéfa ÚVO v priamom konflikte záujmov. Situácia je podobná, ako keby získanie pozície profesora na univerzite záležalo od hlasovania študentov daného vyučujúceho,“ vysvetľuje Ondrej Matej.

Navyše, vzniká riziko, že v budúcnosti bude každý predseda ÚVO pri svojom rozhodovaní brať ohľad na nasledujúcu voľbu. Pri posudzovaní procesov verejného obstarávania bude rozhodovať neslobodne s motiváciou „udržať si stoličku“ aj na ďalšie funkčné obdobie.

Nezávislého predsedu ÚVO preto dokáže vybrať a zvoliť len Národná rada Slovenskej republiky.  Aj jeho vypočúvanie by preto malo prebiehať iba na jej pôde. Kandidátku by mohla podávať skupina 15 poslancov, uchádzači o post by sa následne prezentovali pred členmi parlamentného Výboru pre hospodárske záležitosti. Následne by k ich vypočúvaniu mohlo dôjsť aj v pléne. O zvolení by rozhodovala ústavná väčšina, ktorá by garantovala nutnosť kompromisu koalície a opozície v parlamente. „Jedine takto je možné posilniť pozíciu predsedu ÚVO, zvýšiť transparentnosť jeho výberu a zaručiť jeho nezávislosť na Vláde SR. Len tak bude možné zvýšiť aj úroveň a transparentnosť verejného obstarávania ako takého,“ dodáva Ondrej Matej.

Galvániho 7/D

tel.: 0903603285

Slovensko patrí medzi krajiny s najhorším systémom dopravy v EÚ

Tak ako u nás to už nefunguje takmer v žiadnej vyspelej európskej krajine. Reč je o doprave - či už autobusovej, alebo železničnej. Kým napr...

IDH v médiach  •  08.02.2013

Dialničiari majú problém s pokutami pre vodičov bez e-známky

Šéf Národnej diaľničnej spoločnosti priznal problémy s pokutami pre vodičov, ktorí jazdia načierno bez elektronickej diaľničnej známky.

IDH v médiach  •  22.04.2016

Érsek potápa súťaž na vlaky do Bystrice, obnovuje rýchliky do Košíc cez Zvolen

Ministerstvo dopravy zrušilo vo februári súťaž na vlaky medzi Bratislavou a Banskou Bystricou. Mali priniesť lepšie služby a nižšie ceny.

IDH v médiach  •  23.04.2017