Predsedu Úradu pre verejné obstarávanie by mal vyberať parlament

Publikované dňa 30.08.2017

Predsedu Úradu pre verejné obstarávanie by mal vyberať parlament

Bratislava, 30. august 2017 – Verejné vypočúvanie kandidátov na predsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) pred odbornou verejnosťou a pred členmi Vlády Slovenskej republiky je na prvý pohľad krokom vpred.  Prispieva totiž k transparentnosti celého výberového procesu „Na druhej strane však tento postup zďaleka nezaručuje výber skutočne nezávislého šéfa úradu. Svojim hlasovaním ho síce zvolí parlament, no o kandidátovi rozhodujú členovia vlády. Teda tí, ktorých bude nový šéf ÚVO v budúcnosti kontrolovať ako najväčších obstarávateľov tovarov a služieb na Slovensku,“ upozorňuje Ondrej Matej, predseda správnej rady Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo.

Budúci predseda ÚVO sa tak  pri vypočúvaní členmi vlády ocitá v pozícii uchádzača o prácu, ktorý musí na pohovore presvedčiť svojho budúceho zamestnávateľa. Od začiatku sa teda vytvára vzťah medzi nadriadeným a podriadeným a nie medzi nezávislým kontrolórom a tým, kto bude v budúcnosti pod jeho dohľadom. „Členovia Vlády SR sú preto pri výbere šéfa ÚVO v priamom konflikte záujmov. Situácia je podobná, ako keby získanie pozície profesora na univerzite záležalo od hlasovania študentov daného vyučujúceho,“ vysvetľuje Ondrej Matej.

Navyše, vzniká riziko, že v budúcnosti bude každý predseda ÚVO pri svojom rozhodovaní brať ohľad na nasledujúcu voľbu. Pri posudzovaní procesov verejného obstarávania bude rozhodovať neslobodne s motiváciou „udržať si stoličku“ aj na ďalšie funkčné obdobie.

Nezávislého predsedu ÚVO preto dokáže vybrať a zvoliť len Národná rada Slovenskej republiky.  Aj jeho vypočúvanie by preto malo prebiehať iba na jej pôde. Kandidátku by mohla podávať skupina 15 poslancov, uchádzači o post by sa následne prezentovali pred členmi parlamentného Výboru pre hospodárske záležitosti. Následne by k ich vypočúvaniu mohlo dôjsť aj v pléne. O zvolení by rozhodovala ústavná väčšina, ktorá by garantovala nutnosť kompromisu koalície a opozície v parlamente. „Jedine takto je možné posilniť pozíciu predsedu ÚVO, zvýšiť transparentnosť jeho výberu a zaručiť jeho nezávislosť na Vláde SR. Len tak bude možné zvýšiť aj úroveň a transparentnosť verejného obstarávania ako takého,“ dodáva Ondrej Matej.

Galvániho 7/D

tel.: 0903603285

RegioJet má pre Slovákov novinku. Chystá nočné vlaky za pár eur

Namiesto troch párov vlakov štyri. Tak bude vyzerať cestovanie žltými expresmi českého podnikateľa Radima Jančuru už o niekoľko týždňov.

IDH v médiach  •  14.05.2015

Štát by mal prioritne riešiť pozemky pod diaľnicami, rýchlostnými cestami a cestami I. triedy v predbežnom užívaní

Bratislava, 11. mája 2017 – Majetkovo nevysporiadané pozemky pod diaľnicami, rýchlostnými cestami a cestami I. triedy v predbežnom užívan...

Tlačové správy  •  11.05.2017

V roku 2016 na Slovensku otvorili len jeden diaľničný úsek. Je to žalostne málo, kritizuje expert

Najkritizovanejšia na rezorte dopravy je bezpochyby výstavba diaľnic a rýchlostných ciest. Ako prial rok 2016 autostrádam?

IDH v médiach  •  28.12.2016