Premiér Róbert Fico kritikou sankcií odvádza pozornosť od skutočných problémov slovenských firiem

Publikované dňa 21.08.2014

Róbert Fico svojou neustálou kritikou sankcií odvádza pozornosť od vlastnej neschopnosti vytvárať stabilné podnikateľské prostredie predovšetkým pre slovenské firmy. Sankcie sa takmer, ak vôbec, nedotknú slovenských spoločností a výrobcov, čo potvrdilo nedávno aj Ministerstvo hospodárstva. Slovenské spoločnosti, ktoré obchodujú s Ruskom, obchodujú s komoditami, ktoré nepodliehajú sankciám, resp. prípadný výpadok na tomto trhu vedia bez problémov nahradiť vývozom na trhy iné, viď. vyhlásenie združenia automobilového priemyslu!
Neustálym zvyšovaním daní a odvodov (zvýšenie daní na 23%, zvýšenie odvodov v priemere 35 EUR na zamestnanca,…), neriešením vymožiteľnosti práva (priemerná doba súdneho konania v prípade obchodných sporov je 3 roky), nepružným zákonníkom práce, pomalým čerpaním eurofondov
(z celkových možných 11 mld. EUR na roky 2007 až 2016 vyčerpali do dnešného dňa 5,5 mld. EUR čo je 50% a zvyšok nám bol zatiaľ pozastavený) vláda neustále zhoršuje podmienky podnikania predovšetkým pre slovenské firmy.
Róbert Fico si svojimi vyhláseniami pripravuje pôdu pre budúcu obhajobu zastavenia, resp. spomalenia rastu slovenskej ekonomiky v nasledujúcich mesiacoch. Namiesto kritiky by mal prísť s opatreniami, ako pomôcť úplne eliminovať, resp. kompenzovať prípadné ďalšie možné sankcie, ako tomu urobila Európska komisia v prípade kompenzácie za zákaz dovozu potravín do Ruska.

Ondrej Matej Riaditeľ Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo
Galvaniho 7/D
ondrej.matej@idah.sk
+421903603285

Kvôli stočeným kilometrom hrozia problémy aj majiteľom áut, ktorí o tom nevedia

Približne 40 percent automobilov na Slovensku má stočené kilometre. Ich predaj bude obmedzený.

IDH v médiach  •  23.02.2016

Dialničiari majú problém s pokutami pre vodičov bez e-známky

Šéf Národnej diaľničnej spoločnosti priznal problémy s pokutami pre vodičov, ktorí jazdia načierno bez elektronickej diaľničnej známky.

IDH v médiach  •  22.04.2016

Podozrivý dodatok zrejme predraží rýchlostnú cestu R2

Firma, ktorá stavia úsek cesty R2 Ruskovce – Pravotice pri Bánovciach nad Bebravou, dostala neobvykle dlhý odklad na odovzdanie stavby. Môžu z...

IDH v médiach  •  16.11.2016