Regulačný úrad diskriminuje malých dodávateľov a deformuje trh

Publikované dňa 11.12.2017

Bratislava, 11. decembra 2017 – Do konca roka už zostáva iba necelý mesiac, no Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) stále nevydal cenové rozhodnutia pre menších dodávateľov elektrickej energie. Tí tak kvôli jeho nečinnosti nemôžu svojim zákazníkom oznámiť nové ceny, porušujú všeobecné obchodné podmienky a na trhu môže po roku opäť vzniknúť chaos.

„Zaujímavým faktom je, že najväčší hráči na trhu, v ktorých má svoj podiel štát, už cenové rozhodnutia majú. Alternatívni dodávatelia však musia čakať. A to napriek tomu, že niektorí z nich svoje cenové návrhy podali na ÚRSO už v septembri,“ upozorňuje predseda správnej rady Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo Ondrej Matej.

Aktuálna situácia v elektroenergetike menších dodávateľov priamo ohrozuje.  „Kvôli prístupu ÚRSO nedokážu plniť svoje zmluvné záväzky, čo poškodzuje ich dobré meno a vytvára riziko odchodu klientov,“ hovorí Ondrej Matej. Vzorové všeobecné obchodné podmienky, ktoré stanovil ÚRSO, totiž prikazujú dodávateľom energií, aby nové ceny oznámili klientom v minimálne 30-dňovom predstihu. Niektorí dodávatelia majú vo svojich podmienkach dobrovoľne stanovené 60-dňové lehoty. „Momentálne viacerí alternatívni dodávatelia energií nemajú šancu v stanovenej lehote oznámiť nové ceny elektriny svojim odberateľom. Za tento stav pritom podľa informácií IDH nesie zodpovednosť práve ÚRSO. Dodávatelia totiž predložili úradu svoje cenové návrhy v dostatočnom predstihu a počas cenového konania poskytovali regulátorovi plnú súčinnosť,“ vysvetľuje Ondrej Matej.

Konanie ÚRSO preto podľa IDH diskriminuje dodávateľov bez majetkovej účasti štátu, narušuje rovnosť podmienok podnikania, čím znemožňuje férovú hospodársku súťaž. Na tento stav doplácajú nielen dodávatelia energií, ale aj ich zákazníci, keďže prichádzajú o možnosť vybrať si v dostatočnom časovom predstihu tú najlepšiu ponuku. „Regulácia v podaní ÚRSO tak odberateľov nechráni, ale ich poškodzuje. Vyzývame preto regulátora, aby vysvetlil, prečo pri vydávaní cenových rozhodnutí uprednostnil spoločnosti s majetkovou účasťou štátu. Zároveň by mal dodávateľom ozrejmiť, ako sa plánuje vysporiadať so skutočnosťou, že kvôli jeho nečinnosti nemohli svojim zákazníkom oznámiť nové cenové výmery v požadovanom termíne,“ dodáva Ondrej Matej.

Ing. Ondrej Matej
predseda správnej rady IDH

tel.: 0903603285

Najdôležitejší tunel Višňové postaví Remeta

Slovenský podnikateľ dostane zákazku za 410 miliónov eur.

IDH v médiach  •  13.06.2014

Rýchliky do Košíc jazdia pomaly, rýchlo išla len tretina

Rýchliky na trase medzi Bratislavou a Košicami mali jazdiť do Žiliny rýchlosťou 160 kilometrov za hodinu, platí to len sčasti.

IDH v médiach  •  08.01.2018

Rýchliky do Bystrice sa zmenia. Päť vecí, ktoré sa tento rok udejú na železnici

Obrovský tender na modernizáciu koľají, možné zvyšovanie cien v IC vlakoch RegioJetu i zmeny v rýchlikoch medzi Bratislavou a Banskou Bystrico...

IDH v médiach  •  11.01.2016