Regulačný úrad diskriminuje malých dodávateľov a deformuje trh

Publikované dňa 11.12.2017

Bratislava, 11. decembra 2017 – Do konca roka už zostáva iba necelý mesiac, no Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) stále nevydal cenové rozhodnutia pre menších dodávateľov elektrickej energie. Tí tak kvôli jeho nečinnosti nemôžu svojim zákazníkom oznámiť nové ceny, porušujú všeobecné obchodné podmienky a na trhu môže po roku opäť vzniknúť chaos.

„Zaujímavým faktom je, že najväčší hráči na trhu, v ktorých má svoj podiel štát, už cenové rozhodnutia majú. Alternatívni dodávatelia však musia čakať. A to napriek tomu, že niektorí z nich svoje cenové návrhy podali na ÚRSO už v septembri,“ upozorňuje predseda správnej rady Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo Ondrej Matej.

Aktuálna situácia v elektroenergetike menších dodávateľov priamo ohrozuje.  „Kvôli prístupu ÚRSO nedokážu plniť svoje zmluvné záväzky, čo poškodzuje ich dobré meno a vytvára riziko odchodu klientov,“ hovorí Ondrej Matej. Vzorové všeobecné obchodné podmienky, ktoré stanovil ÚRSO, totiž prikazujú dodávateľom energií, aby nové ceny oznámili klientom v minimálne 30-dňovom predstihu. Niektorí dodávatelia majú vo svojich podmienkach dobrovoľne stanovené 60-dňové lehoty. „Momentálne viacerí alternatívni dodávatelia energií nemajú šancu v stanovenej lehote oznámiť nové ceny elektriny svojim odberateľom. Za tento stav pritom podľa informácií IDH nesie zodpovednosť práve ÚRSO. Dodávatelia totiž predložili úradu svoje cenové návrhy v dostatočnom predstihu a počas cenového konania poskytovali regulátorovi plnú súčinnosť,“ vysvetľuje Ondrej Matej.

Konanie ÚRSO preto podľa IDH diskriminuje dodávateľov bez majetkovej účasti štátu, narušuje rovnosť podmienok podnikania, čím znemožňuje férovú hospodársku súťaž. Na tento stav doplácajú nielen dodávatelia energií, ale aj ich zákazníci, keďže prichádzajú o možnosť vybrať si v dostatočnom časovom predstihu tú najlepšiu ponuku. „Regulácia v podaní ÚRSO tak odberateľov nechráni, ale ich poškodzuje. Vyzývame preto regulátora, aby vysvetlil, prečo pri vydávaní cenových rozhodnutí uprednostnil spoločnosti s majetkovou účasťou štátu. Zároveň by mal dodávateľom ozrejmiť, ako sa plánuje vysporiadať so skutočnosťou, že kvôli jeho nečinnosti nemohli svojim zákazníkom oznámiť nové cenové výmery v požadovanom termíne,“ dodáva Ondrej Matej.

Ing. Ondrej Matej
predseda správnej rady IDH

tel.: 0903603285

Ondrej Matej a Radim Jančura v diskusnej relácii Z prvej ruky

Predseda správnej rady IDH Ondrej Matej diskutoval v relácii Z prvej ruky s majiteľom spoločnosti RegioJet, a.s. Radimom Jančurom.

IDH v médiach  •  18.12.2015

Ročne aj o 130 eur viac. Nemci zavádzajú mýto

Za 13-tisíc kilometrov ciest si v Nemecku vypýtajú od 67 eur ročne od každého šoféra. Podľa analytikov to za kvalitu infraštruktúry nie je ...

IDH v médiach  •  27.03.2017

Diaľnicu pri Ružomberku mali dokončiť v júni, skôr ako o dva až tri roky určite nebude

Primátor Ružomberka kritizoval Národnú diaľničnú spoločnosť verejne a pred premiérom za to, že nevie pohnúť so stavbou obchvatu mesta.

IDH v médiach  •  30.06.2017