ÚRSO pri regulácii prirodzených monopolov používa dvojaký meter

Publikované dňa 25.06.2019

Bratislava, 25. júna 2019 – Prístup Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) k prirodzeným monopolom na Slovensku nie je zďaleka rovnaký. Niektoré spoločnosti majú výrazne vyššiu maržu, než ostatné.

Zisk pred zdanením vyšší ako 50 percent z tržieb, u iného ani nie 20. Aj takto vyzerá regulácia energetických distribučných spoločností na Slovensku. „Tie z povahy svojho podnikania predstavujú prirodzené monopoly. Preto, kým predaj energií ako komodity na liberalizovanom trhu nemusí byť regulovaný, tento typ spoločností by mal fungovať pod drobnohľadom ÚRSO. Preto je prekvapivé, že regulátor povoľuje každej z dotknutých spoločností diametrálne odlišnú mieru zisku,“ upozorňuje František Stručka, energetický analytik Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo (IDH).

Napríklad, podľa účtovnej závierky dosiahla spoločnosť SPP – distribúcia v roku 2018 výnosy na úrovni 249,7 milióna eur. Zisk pred zdanením predstavoval 130,9 milióna eur – teda viac než 50 % z jej tržieb.

Naproti tomu,  Východoslovenská distribučná dosiahla v roku 2017 (údaje za rok 2018 ešte nie sú na registri účtovných závierok dostupné) tržby vo výške 320,8 milióna eur. Boli teda vyššie než v prípade skôr spomínanej SPP- distribúcie. Zisk z prevádzkovej činnosti pred zdanením však dosiahol necelých 41 miliónov eur, čo je v porovnaní s SPP – distribúciou necelá tretina. V percentuálnom vyjadrení tak zisk Východoslovenskej distribučnej dosiahol necelých 13 percent jej tržieb. Podobné je to aj u ostatných distribučných spoločností. Stredoslovenská distribučná dosiahla v roku 2018 zisk pred zdanením 53,6 milióna eur pri tržbách 430,7 milióna eur. Západoslovenská distribučná zaknihovala zisk pred zdanením 87,4 milióna eur, výnosy vykázala vo výške 503,7 milióna eur.

„Žiadna zo spoločností, ktorá distribuuje elektrinu, nedosiahla zisk na úrovni SPP – distribúcia pri významne vyšších tržbách. Je preto otázkou, prečo ÚRSO pristupuje k regulácii prirodzených monopolov spôsobom, ktorý vyvoláva pochybnosti o použití dvojakého metra. Môže za tým byť fakt, že dividendy z SPP – distribúcia končia v materskom SPP, kde pomáhajú sanovať straty z predaja plynu. Treba si však uvedomiť, že na vyššie distribučné poplatky pre SPP- distribúciu sa skladajú všetci odberatelia plynu na Slovensku,“ dodáva František Stručka.

Vodiči pozor. Štát rekordne dvíha pokuty

Novela cestného zákona prinesie razantné zvýšenie pokút za prekročenie maximálnej povolenej rýchlosti.

IDH v médiach  •  02.07.2015

R. Cenký: Slovensko prichádza o investorov, podnikateľské prostredie má najhoršie z V4

Firmy na Slovensku upozorňujú na zhoršovanie podnikateľského prostredia. V konkurencií Poľska, Maďarska i Česka v mnohých aspektoch ťah...

IDH v médiach  •  29.11.2018

„Beznádej a trpiteľský mód.“ Diaľnica pri Ružomberku bude päť rokov po termíne

Úsek chce diaľničná spoločnosť otvoriť v roku 2022. Účet za zmenu trasy bude 61 miliónov eur.

IDH v médiach  •  01.12.2017