Vláda SR sa kúpou podielu v SPP zaslúži o ekonomický nezmysel

Publikované dňa 17.12.2012

„Vláda SR sa kúpou 49-percentného podielu v spoločnosti SPP zastrešujúcej dodávky plynu od jej nového majiteľa zaslúži o ekonomicky nezmyselný krok.

Podnik SPP zabezpečujúci dodávku plynu pre spotrebiteľov je takmer vždy pre reguláciu cien v strate. ÚRSO doteraz nikdy neodsúhlasil takú predajnú cenu plynu, ktorá by odpovedala nákladom. Mať 100 percentný podiel nerentabilného podniku a zaplatiť zaň obrovskú sumu v čase krízy, nie je v súlade s princípmi dobrého hospodárenia.

Ziskový je len druhý podnik SPP, ktorý zabezpečuje tranzit plynu.

Argument, že vláda bude jednoducho kontrolovať predajnú cenu plynu absolútne neobstojí, nakoľko už dnes túto cenu kontroluje cez ÚRSO a valné zhromaždenie.

Vláda týmto nezmyselným krokom môže sledovať len to, aby mohla jednoduchým spôsobom určovať priateľské ceny plynu pre vopred určený okruh podnikateľov.“

ANALYTIK: Konkurencia vo verejnej doprave je v SR stále nedostatočná

Myslí si to riaditeľ Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo Ondrej Matej.

IDH v médiach  •  26.09.2015

R. Cenký: Aj farmári potrebujú spravodlivé podnikateľské prostredie

Riaditeľ Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo, n.o. uviedol, že na Slovensku, by sa mala zamerať pozornosť na nepoctivých, neslušných a syst...

IDH v médiach  •  04.07.2018

„Beznádej a trpiteľský mód.“ Diaľnica pri Ružomberku bude päť rokov po termíne

Úsek chce diaľničná spoločnosť otvoriť v roku 2022. Účet za zmenu trasy bude 61 miliónov eur.

IDH v médiach  •  01.12.2017