Vláda SR sa kúpou podielu v SPP zaslúži o ekonomický nezmysel

Publikované dňa 17.12.2012

„Vláda SR sa kúpou 49-percentného podielu v spoločnosti SPP zastrešujúcej dodávky plynu od jej nového majiteľa zaslúži o ekonomicky nezmyselný krok.

Podnik SPP zabezpečujúci dodávku plynu pre spotrebiteľov je takmer vždy pre reguláciu cien v strate. ÚRSO doteraz nikdy neodsúhlasil takú predajnú cenu plynu, ktorá by odpovedala nákladom. Mať 100 percentný podiel nerentabilného podniku a zaplatiť zaň obrovskú sumu v čase krízy, nie je v súlade s princípmi dobrého hospodárenia.

Ziskový je len druhý podnik SPP, ktorý zabezpečuje tranzit plynu.

Argument, že vláda bude jednoducho kontrolovať predajnú cenu plynu absolútne neobstojí, nakoľko už dnes túto cenu kontroluje cez ÚRSO a valné zhromaždenie.

Vláda týmto nezmyselným krokom môže sledovať len to, aby mohla jednoduchým spôsobom určovať priateľské ceny plynu pre vopred určený okruh podnikateľov.“

Číňania k nám posielajú ďalší nákladný vlak, na Slovensku bude o dva týždne

V debate o budúcej Hodvábnej ceste je to demonštrácia, že to ide aj cez Slovensko, myslí si Ondrej Matej z Inštitútu pre dopravu a hospod...

IDH v médiach  •  28.10.2017

Nový šéf Carga končí, Brecely Pavúka odvolal po pár hodinách

Nový generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia Jozef Pavúk po pár hodinách skončil. Dobehla ho jeho minulosť.

IDH v médiach  •  01.06.2016

Tunel Považský Chlmec razili aj zo šiestich strán, bežných je aj osem

Takmer 8-kilometrový tunel Višňové pri Žiline bude najdlhším na Slovensku, potom ho má prekonať tunel Karpaty.

IDH v médiach  •  31.01.2016