Zrušenie vydávania licencií v diaľkovej autobusovej doprave

Publikované dňa 11.02.2015

BRATISLAVA, 11.2.2015 – Inštitút pre dopravu a hospodárstvo (IDH) navrhuje zrušiť vydávanie licencií prevádzkovateľom v diaľkovej autobusovej doprave.
„Vydávanie takýchto licencií zbytočne obmedzuje podnikanie v autobusovej doprave. Je tiež prekážkou k tomu, aby prevádzkovatelia mohli poskytovať kvalitnejšie a prirodzene lacnejšie služby pre cestujúcich. Zároveň vytvára predpoklady pre korupciu a likvidovanie konkurencie ešte pred jej vznikom,“ argumentuje riaditeľ Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo Ondrej Matej.
Pri nedotovaných autobusových linkách, kde si prevádzkovateľ nenárokuje na dotáciu vo verejnom záujme z verejných rozpočtov, by mala existovať slobodná súťaž poskytovateľov diaľkovej autobusovej dopravy.
„V ďalšom kroku by mala nasledovať integrácia verejnej dopravy, kde by sa ušetrené finančné prostriedky presunuli na financovanie dotovaných spojov,“ navrhuje Ministerstvu dopravy SR Ondrej Matej.

Kontakt:
Inštitút pre dopravu a hospodárstvo
Ondrej Matej – riaditeľ

Kvôli stočeným kilometrom hrozia problémy aj majiteľom áut, ktorí o tom nevedia

Približne 40 percent automobilov na Slovensku má stočené kilometre. Ich predaj bude obmedzený.

IDH v médiach  •  23.02.2016

Z východu na západ rýchlejšie, železnice uzavreli megatender na rušne

Nové moderné lokomotívy Vectron si železnice vzali na lízing od Erste Group, za 10-ročný nájom a údržbu zaplatia 59 miliónov eur.

IDH v médiach  •  06.10.2017

ZSSK zrušila súťaž na lôžkové vozne

Železničná spoločnosť Slovensko zrušila súťaž na prenájom klimatizovaných lôžkových vozňov. Tender za viac ako 50 miliónov eur kritizo...

IDH v médiach  •  25.10.2017