Zrušenie vydávania licencií v diaľkovej autobusovej doprave

Publikované dňa 11.02.2015

BRATISLAVA, 11.2.2015 – Inštitút pre dopravu a hospodárstvo (IDH) navrhuje zrušiť vydávanie licencií prevádzkovateľom v diaľkovej autobusovej doprave.
„Vydávanie takýchto licencií zbytočne obmedzuje podnikanie v autobusovej doprave. Je tiež prekážkou k tomu, aby prevádzkovatelia mohli poskytovať kvalitnejšie a prirodzene lacnejšie služby pre cestujúcich. Zároveň vytvára predpoklady pre korupciu a likvidovanie konkurencie ešte pred jej vznikom,“ argumentuje riaditeľ Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo Ondrej Matej.
Pri nedotovaných autobusových linkách, kde si prevádzkovateľ nenárokuje na dotáciu vo verejnom záujme z verejných rozpočtov, by mala existovať slobodná súťaž poskytovateľov diaľkovej autobusovej dopravy.
„V ďalšom kroku by mala nasledovať integrácia verejnej dopravy, kde by sa ušetrené finančné prostriedky presunuli na financovanie dotovaných spojov,“ navrhuje Ministerstvu dopravy SR Ondrej Matej.

Kontakt:
Inštitút pre dopravu a hospodárstvo
Ondrej Matej – riaditeľ

Česká Škoda dodá na Slovensko vlaky za 160 miliónov eur

Zmluva už bola podpísaná, zákazku bude Železničná spoločnosť Slovensko financovať aj z európskych peňazí.

IDH v médiach  •  06.03.2018

Zdraží RegioJet cestovné v IC vlakoch po odchode štátnych železníc?

Súkromný dopravca RegioJet pravdepodobne v tomto roku vyprodukuje pri prevádzkovaní IC vlakov niekoľko miliónovú stratu.

IDH v médiach  •  15.12.2015

IDH: Prísnejšie kontroly áut sú opodstatnené, ak zvýšia bezpečnosť na cestách

Riaditeľ Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo Rastislav Cenký zároveň upozorňuje, že zavádzanie zmien do praxe a sprísňovanie podmienok by...

IDH v médiach  •  31.05.2019