Armáde zmizli granáty, no politikov trápi poštár Danko

Publikované dňa 03.05.2017

Stáva sa, že ktosi čosi ukradne a informácia o tom sa objaví v správach. Ale zaradiť krádež vojenskej munície medzi bežné krádeže je už priveľa. Spoločnosť takmer netrápia otázky, o aký rozsah krádeže ide a kto je zodpovedný reálne, ale aj politicky? Ako je vôbec možné, že verejná mienka pri takej závažnej krádeži nedokáže vyvinúť tlak, aby poskytli úplné informácie a vyvodili okamžitú zodpovednosť? Aj politickú.

V médiách dominujú rôzne, viac či menej nepodstatné témy. Riešime, ktoré mesto bude smart, kedy sa skončí zimné počasie, či prezident lieta domov za svoje alebo za štátne, či poslanec prestupujúci do štvrtej strany bude lídrom opozície, alebo či dokázal iný poslanec najazdiť autom za rok dvestotisíc kilometrov. Témou otvárania cudzej pošty, žije Slovensko celý týždeň. Vedie sa o tom množstvo diskusií a polemík. Ale to, že z muničného skladu zmizlo minimálne osem ručných granátov a jedenásť protitankových striel a niekto s nimi možno chodí po Slovenku, je len nepodstatná téma. Rezonuje v médiách tri dni a už sa nikto nepýta, čo ďalej. Kompetentní, verejnosť a média sa tvária, ako keby z vojenských skladov zmizli konzervy.

Je paradoxné, že v neustále komplikujúcom sa svete, na Slovensku strácame citlivosť verejnosti a médií na podstatné témy. Verejná mienka a médiá mali požadovať od premiéra krajiny, aby zodpovedných odvolal a prijal opatrenia garantujúce bezpečnosť obyvateľov, a zároveň od poslancov, aby zaujali postoj k možnému ohrozeniu vnútornej bezpečnosti krajiny. Hlavne preto, že nikto z kompetentných netuší koľko munície zmizlo, kto to urobil a predovšetkým, kde sa ukradnutá munícia nachádza. Takýmto necitlivým prístupom k bezpečnostným témam vytvárame predpoklad pre budúce bezpečnostné problémy a ohrozenia.

Ako je možné, že armáde zo stráženého skladu niečo zmizne? Ak armáda nedokáže zabezpečiť stráženie munície, ako dokáže zabezpečiť iné svoje funkcie vrátane obranyschopnosti našej vlasti. Prípadne, ako je vôbec možné, že tak citlivé objekty strážia civilné služby? Kto iný ako členovia armády by mali strážiť takéto objekty?

Médiá aj tento rozmer kauzy prehliadli a novinárom stačili ministrove vyjadrenia s výrazom tváre, ako kedy sa skutok nestal. Buď niekoho kryje alebo čaká na alibi. Každý, kto pozná procesy v armáde potvrdí, že zmiznutie munície zo stráženého skladu sa nedá zrealizovať bez zaangažovania tých, ktorí sa podieľajú na strážení objektu. Je prekvapivé, že sa takéto veci dejú v armáde, keď na čele ministerstva obrany je vojak z povolania a trojhviezdičkový generál vo výslužbe.

Už len ostáva za zmienku, ako k tomu prídu daňoví poplatníci, ktorí to všetko financujú zo svojich daní a prirodzene očakávajú od štátu garancie vnútornej a vonkajšej bezpečnosti.  Možno kompetentní, verejná mienka a médiá budú reflektovať situáciu v Armáde Slovenskej republiky, keď niekto ukradne desať tankov.

 

Ondrej Matej
predseda správnej rady neštátneho Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo

 

Komentár publikovaný v Hospodárskych novinách 3.5.2017
http://komentare.hnonline.sk/komentare/954104-armade-zmizli-granaty-no-politikov-trapi-postar-danko

Odporúčané články

Národná diaľničná spoločnosť navrhla varianty pre Triblavinu

Štátni diaľničiari začiatkom mája zverejnila komplexnú dokumentáciu k stavbe križovatky Triblavina.

IDH v médiach  •  10.06.2016

Chýbajú vodiči

Slovensko, tak ako celá Európa, trpí nedostatkom vodičov nákladiakov a autobusov. Prejavuje sa to každodenne napríklad rušením liniek MH...

IDH v médiach  •  07.01.2024

Z Bratislavy do Viedne za 8 minút pomocou Hyperloopu? Odborníci hovoria o nezmysle

O takomto projekte veľmi vážne uvažuje naše ministerstvo hospodárstva.

IDH v médiach  •  20.03.2016