Dotovanie strát SPP by malo zaujímať aj Protimonopolný úrad SR

Publikované dňa 12.07.2019

Bratislava, 11. júla 2019 – Vysoké straty SPP z predaja plynu vyvolávajú otázky, či spoločnosť svojou cenovou politikou nenarušuje pravidlá hospodárskej súťaže. Je totiž zrejmé, že plyn predáva pod cenu.

Ako v ostatných dňoch upozornili viaceré médiá, Slovenský plynárenský priemysel od svojho zoštátnenia vykazuje z predaja plynu kontinuálne stratu. Len v minulom roku to bolo 108 miliónov eur. Od roku 2014 takto SPP prerobil vyše 400 miliónov eur. Tieto straty sú následne sanované prostredníctvom dividend vyplácaných dcérskymi spoločnosťami SPP, ktoré sa venujú tranzitu a distribúcii plynu. Na túto skutočnosť poukázal Inštitút pre dopravu a hospodárstvo (IDH) aj vo svojej júnovej tlačovej správe.

„Faktom je, že ceny, za ktoré SPP plyn predáva, nepokrývajú náklady spoločnosti. Na mieste je teda otázka, či dominantný dodávateľ neudržiava svoj vysoký podiel na trhu aj s pomocou cenového dumpingu, čím deformuje trh. Ceny tlačí umelo nadol, pričom ostatní dodávatelia si nemôžu prípadné straty z predaja sanovať spôsobom, akým to robí SPP – prostredníctvom dcérskych firiem, ktoré v monopolnom postavení ponúkajú distribučné a tranzitné služby. Preto by súčasná situácia na trhu mala zaujímať aj Protimonopolný úrad SR, a Úrad pre reguláciu sieťových odvetví“  upozorňuje František Stručka, energetický analytik IDH.

V minulosti síce Protimonopolný úrad SR začal SPP a trh s plynom prešetrovať, no k žiadnej náprave situácie odvtedy nedošlo a známe nie sú ani výsledky kontroly. Následkom konania SPP je nielen vysoká strata štátnej firmy, ale aj trh, z ktorého už odišla významná časť alternatívnych dodávateľov energií. „Môžeme teda konštatovať, že politika štátom vlastnených energetických firiem v kombinácii s pokrivenou reguláciou vytvára na trhu nerovné podmienky a deformuje ceny energií,“ dodáva František Stručka.

Ako už IDH viackrát upozorňoval, bez ohľadu na charakter vlády má štát prostredníctvom stopercentného vlastníctva prirodzených monopolov rozvíjať sieťovú energetickú infraštruktúru.  Následne má na nej umožniť efektívne podnikanie komerčných subjektov a podporovať konkurenčné prostredie a nie dotovať ceny energií a tým deformovať trh.

Údržbu cestných mostov výrazne zanedbávame, viaceré mali byť dávno uzatvorené

Braňo Závodský sa rozprával s profesorom Jánom Bujňákom, vedúcim katedry stavebných konštrukcií a mostov na Žilinskej univerzite.

IDH v médiach  •  22.02.2017

Vlaky do Petržalky pôjdu už tento rok

Ak chce štát posilniť spoje v Bratislave, musí zvýšiť objednané kilometre o päť percent za cenu desať miliónov eur.

IDH v médiach  •  24.04.2017

Zastavte zavádzajúcu reklamu

Tlačová správa IDH k zavádzajúcej reklame o termíne spustenia povinných elektronických schránok: Inštitút pre dopravu a hospodárs...

Tlačové správy  •  08.12.2016