Prioritou pre sektor dopravy sa stáva kyberbezpečnosť

Publikované dňa 09.05.2019

Bratislava, 9. mája 2019 – Jednou z najväčších výziev pre sektor dopravy sa v nasledujúcom období stane otázka kyberbezpečnosti. V reakcii na zámer Ministerstva dopravy a výstavby SR zriadiť tím odborníkov na inteligentnú mobilitu to uviedol Inštitút pre dopravu a hospodárstvo. IDH apeluje, aby sa vznikajúci vládny tím odborníkov na inteligentnú mobilitu venoval aj tejto téme. Práve jeho úlohou bude zistiť, ako sa Slovensko v oblasti inteligentnej mobility môže posunúť vpred.

Dopravné systémy patria spolu so zdravotníctvom, energetikou a financiami medzi najexponovanejšie odvetvia z pohľadu zabezpečenia dát. Vyplýva to z informácií Rady Európskej únie.

„Trendy ako autonómne vozidlá, inteligentné riadenie dopravy, autonómne zásobovanie v logistike alebo smart cities si vyžadujú čoraz väčší objem prenášaných dát, ktoré je potrebné zabezpečiť. Bezpečnosť prepravy ľudí a tovarov si preto vyžaduje koordinovaný prístup na celoeurópskej úrovni, ktorý by mal byť vďaka harmonizovanej legislatíve postavený na princípoch technologickej neutrality,“ hovorí riaditeľ Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo (IDH) Rastislav Cenký.

Renomovaná analytická spoločnosť IDC odhadla, že globálna datasféra (všetky digitálne dostupné dáta) zväčší svoj objem z 33 zettabytov v roku 2018 až na 175 zettabytov v roku 2025. Svoj podiel tu zohrá aj narastajúci objem údajov prenášaných v sektoroch dopravy a logistiky, potreba ich zabezpečenia preto naberá na dôležitosti.

„Transparentná kybernetická bezpečnosť je v záujme SR ako krajiny. Pri jej riešení preto potrebujeme kooperovať s ostatnými štátmi, aby sme boli efektívni. Bez zapojenia sa do príprav na príchod sietí novej generácie a tzv. štvrtej priemyselnej revolúcie by mohla naša proexportne orientovaná ekonomika utrpieť,“ zdôrazňuje riaditeľ IDH.

Preto je potrebné sa aktívne zapájať do agendy vedúcej k dokončeniu jednotného digitálneho trhu v EÚ. Európska rada už v jeseni minulého roka schválila Reformu v oblasti kybernetickej bezpečnosti v Európe, v rámci ktorej apeluje na vybudovanie silnejšej agentúry EÚ pre kybernetickú bezpečnosť a zavedenie systému certifikácie kybernetickej bezpečnosti na úrovni EÚ.

„Na Slovensku medzi priority patrí zvýšenie počtu kvalifikovaných pracovníkov v oblasti kyberbezpečnosti a zvýšenie čerpania eurofondov, určených pre tieto účely. Je preto potrebné sa zamerať na vzdelávanie a efektívny manažment technológií, ľudí a všetkých procesov,“ uzavrel Rastislav Cenký.

Cez Tatry pôjde vlak konečne rýchlejšie. Štát zmodernizuje prvý úsek za Žilinou

Železnice chcú v tomto roku vypísať dva tendre na modernizáciu železničných tratí. Spolu chcú minúť takmer 400 miliónov eur.

IDH v médiach  •  12.10.2016

Diaľničný tunel pri Ružomberku znova razia. Hotový mal byť pred rokom. Nový termín dokončenia je 2022

Slovensko pozná nový magický dátum. Je ním koniec júna 2022. To je totiž deň, kedy sa má Ružomberčanom po dlhých rokoch uľaviť a do už...

IDH v médiach  •  27.07.2018

Faktúra za projekt Višňové prekoná pôvodný tender

Definitívy účet za rozostavaný tunel môže ešte narásť. Cifra bude známa do konca mesiaca.

IDH v médiach  •  15.05.2019