Rozšírenie výroby v papierňach pomôže vyriešiť dopravu v Ružomberku

Publikované dňa 01.12.2016

Tlačová správa IDH:

Investícia do rozšírenia výrobných kapacít v ružomberských papierňach bude prínosom nielen vo forme nových pracovných príležitostí, ale môže pomôcť vyriešiť aj zložitú dopravnú situáciu v meste. Podľa predsedu správnej rady Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo Ondreja Mateja práve objem a význam strategickej investície môže nepriamo vytvoriť tlak na kompetentných, aby s výstavbou infraštruktúry nepoľavovali.

“Realizáciou tejto plánovanej investície obyvatelia získajú urýchlenie dostavby dnes problematického úseku D1 Hubová – Ivachnová s tunelom Čebrať,” povedal Ondrej Matej s tým, že projekt môže pomôcť aj urýchleniu prípravy a výstavby rýchlostnej cesty R1 z Banskej Bystrice popod Donovaly s napojením na D1 pri Ružomberku. Bez tejto investície totiž hrozí, že plánované prepojenie sever – juh obíde Ružomberok a politici v Bratislave uprednostnia prepojenie rýchlostnou cestou R3 zo Žiaru nad Hronom do Martina. “Ružomberok má dnes ako nikdy predtým možnosť prostredníctvom tejto investície získať vyjednávaciu pozíciu, ktorá vyrieši dnes neúnosnú dopravnú situáciu v meste a jeho okolí,” vysvetľuje Matej.

Spoločnosť Mondi SCP sa rozhodla v Ružomberku postaviť nový papierenský stroj za vyše 300 miliónov eur, po jeho spustení do prevádzky v roku 2019 stúpne výroba v papierňach zhruba o polovicu. Stroj bude vyrábať kartónové obaly zo separovaného odpadu, pričom bude schopný spracovať takmer štvrť miliardy ton triedeného odpadu ročne.

Podľa Ondreja Mateja je rozhodnutie o investícii do nového papierenského stroja dobrou správou nielen pre región, ale pre celé Slovensko. “V tomto prípade ide o spoluprácu s už jestvujúcim investorom, ktorý preukázal schopnosť zamestnávať a rozvíjať mesto Ružomberok. Nehrozí tu situácia, že investor sa časom zdvihne a odíde ďalej na východ,” uviedol Ondrej Matej.

Ing. Ondrej Matej
predseda správnej rady IDH

Galvaniho 7/D

tel.: 0903603285
web: https://www.idah.sk/

Päť dôvodov, prečo by ste nechceli žiť v Marianke alebo v Dunajskej Lužnej

Trojkilometrové kolóny a hádky pre kohúty. Aj taká je realita v satelitných mestách.

IDH v médiach  •  01.10.2016

Ročne aj o 130 eur viac. Nemci zavádzajú mýto

Za 13-tisíc kilometrov ciest si v Nemecku vypýtajú od 67 eur ročne od každého šoféra. Podľa analytikov to za kvalitu infraštruktúry nie je ...

IDH v médiach  •  27.03.2017

Prečo štátu platíme viac za nekvalitné služby

Od štátu „kupujeme“ aj veci, ktoré by lepšie zabezpečil súkromný sektor.

IDH v médiach  •  13.12.2016