Zrušenie vydávania licencií v diaľkovej autobusovej doprave

Publikované dňa 11.02.2015

BRATISLAVA, 11.2.2015 – Inštitút pre dopravu a hospodárstvo (IDH) navrhuje zrušiť vydávanie licencií prevádzkovateľom v diaľkovej autobusovej doprave.
„Vydávanie takýchto licencií zbytočne obmedzuje podnikanie v autobusovej doprave. Je tiež prekážkou k tomu, aby prevádzkovatelia mohli poskytovať kvalitnejšie a prirodzene lacnejšie služby pre cestujúcich. Zároveň vytvára predpoklady pre korupciu a likvidovanie konkurencie ešte pred jej vznikom,“ argumentuje riaditeľ Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo Ondrej Matej.
Pri nedotovaných autobusových linkách, kde si prevádzkovateľ nenárokuje na dotáciu vo verejnom záujme z verejných rozpočtov, by mala existovať slobodná súťaž poskytovateľov diaľkovej autobusovej dopravy.
„V ďalšom kroku by mala nasledovať integrácia verejnej dopravy, kde by sa ušetrené finančné prostriedky presunuli na financovanie dotovaných spojov,“ navrhuje Ministerstvu dopravy SR Ondrej Matej.

Kontakt:
Inštitút pre dopravu a hospodárstvo
Ondrej Matej – riaditeľ

Železnice ukázali, ako zmenia Hlavnú stanicu. Na vlastnú päsť a za viac ako dva milióny

Po rozviazaní zmluvy s Transprojektom sa Železnice Slovenskej republiky rozhodli obnovovať priestory na vlastnú päsť.

IDH v médiach  •  13.12.2017

RegioJet scraps its IC trains

The state will become the only IC train operator on the Bratislava-Košice route, despite predicted losses.

IDH v médiach  •  13.01.2017

Na Prístavný most sa vrátia osobné vlaky. Stanú sa súčasťou hromadnej dopravy

Železničná spoločnosť Slovensko od nedele posilňuje spojenia v okolí Bratislavy. Na niektoré postačí električenka.

IDH v médiach  •  07.06.2018