Zrušenie vydávania licencií v diaľkovej autobusovej doprave

Publikované dňa 11.02.2015

BRATISLAVA, 11.2.2015 – Inštitút pre dopravu a hospodárstvo (IDH) navrhuje zrušiť vydávanie licencií prevádzkovateľom v diaľkovej autobusovej doprave.
„Vydávanie takýchto licencií zbytočne obmedzuje podnikanie v autobusovej doprave. Je tiež prekážkou k tomu, aby prevádzkovatelia mohli poskytovať kvalitnejšie a prirodzene lacnejšie služby pre cestujúcich. Zároveň vytvára predpoklady pre korupciu a likvidovanie konkurencie ešte pred jej vznikom,“ argumentuje riaditeľ Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo Ondrej Matej.
Pri nedotovaných autobusových linkách, kde si prevádzkovateľ nenárokuje na dotáciu vo verejnom záujme z verejných rozpočtov, by mala existovať slobodná súťaž poskytovateľov diaľkovej autobusovej dopravy.
„V ďalšom kroku by mala nasledovať integrácia verejnej dopravy, kde by sa ušetrené finančné prostriedky presunuli na financovanie dotovaných spojov,“ navrhuje Ministerstvu dopravy SR Ondrej Matej.

Kontakt:
Inštitút pre dopravu a hospodárstvo
Ondrej Matej – riaditeľ

Dva roky mešká. Takto vyzerá prešovský obchvat pred dokončením

Stavebná firma Doprastav dokončuje práce na takzvanom miniobchvate Prešova, ktorý má zrýchliť cestu z mesta na diaľnicu smerom do Košíc. St...

IDH v médiach  •  20.06.2017

Arriva spojí vlakmi Prahu a Trenčín

Na slovenské koľajnice smeruje už tretí český dopravca.

IDH v médiach  •  04.05.2015

Érsek chce otvoriť trh novým dopravcom. Dáva im však krátky čas

Ministerstvo dopravy vypísalo súťaž na dopravcu medzi Žilinou a Rajcom.

IDH v médiach  •  20.08.2019