Zrušenie vydávania licencií v diaľkovej autobusovej doprave

Publikované dňa 11.02.2015

BRATISLAVA, 11.2.2015 – Inštitút pre dopravu a hospodárstvo (IDH) navrhuje zrušiť vydávanie licencií prevádzkovateľom v diaľkovej autobusovej doprave.
„Vydávanie takýchto licencií zbytočne obmedzuje podnikanie v autobusovej doprave. Je tiež prekážkou k tomu, aby prevádzkovatelia mohli poskytovať kvalitnejšie a prirodzene lacnejšie služby pre cestujúcich. Zároveň vytvára predpoklady pre korupciu a likvidovanie konkurencie ešte pred jej vznikom,“ argumentuje riaditeľ Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo Ondrej Matej.
Pri nedotovaných autobusových linkách, kde si prevádzkovateľ nenárokuje na dotáciu vo verejnom záujme z verejných rozpočtov, by mala existovať slobodná súťaž poskytovateľov diaľkovej autobusovej dopravy.
„V ďalšom kroku by mala nasledovať integrácia verejnej dopravy, kde by sa ušetrené finančné prostriedky presunuli na financovanie dotovaných spojov,“ navrhuje Ministerstvu dopravy SR Ondrej Matej.

Kontakt:
Inštitút pre dopravu a hospodárstvo
Ondrej Matej – riaditeľ

Železničná spoločnosť Cargo Slovakia dosiahla mierny zisk aj vlani

Minuloročný zisk štátneho nákladného železničného dopravcu v objeme 123 tis. eur bol medziročne vyšší o 59,7 %. Inštitút pre dopravu a ...

IDH v médiach  •  08.06.2017

Východ dostal ďalšiu alternatívu. Ryanair v Košiciach rozbehol cenovú vojnu

Nízkonákladový dopravca rozpútal cenovú vojnu a môže konkurovať aj vlakom, ktoré premávajú medzi metropolou východu a Prahou.

IDH v médiach  •  04.08.2020

Regiojet: Končíme. Vlaky z Bratislavy do Košíc už nebudú premávať v takom počte ako dnes

Žltý dopravca oznamuje koniec viacerých jeho vlakov medzi Bratislavou a Košicami. Viní z toho ministra Jána Počiatka.

IDH v médiach  •  24.11.2015