Účet už žije vlastným životom

Publikované dňa 29.05.2013   •  Zdroj: HNOnline

Projekt jednej zdravotnej poisťovne sa drží len vďaka politickej zanovitosti svojich tvorcov. Zaplatíme ju z daní.

Smerácka transformácia zažitého systému viacerých zdravotných poisťovní na socialistický dostáva ďalšie rany. Už je jasné, že cestovný poriadok, ktorý premene predpísali tvorcovia, sa nestíha. S niekoľkomesačným meškaním začala ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská len teraz hľadať poradenskú firmu, ktorá za tri milióny eur pripraví zlúčenie, alebo vyvlastnenie súkromných poisťovní. Pôvodne sa verejné obstarávanie na tento servis malo začať ešte minulý rok. Navyše stále nie je jasné, či vláde budú stačiť predaje štátnych akcií v podnikoch, ktorých sa je na toto konto ochotná vzdať. Hoci privatizovať už nechcela nič.

Účet za politické presvedčenie, že v zdravotníctve je dobré len to, na čo dosiahne štát, už teraz hrozivo narastá. Začal žiť vlastným životom. Lebo majitelia súkromných zdravotných poisťovní vyhoveli žiadosti premiéra Roberta Fica, a pustili sa do súdnych sporov kvôli zákazu zisku v ich biznise. A tak teraz už nad každým novým krokom k jednej zdravotnej poisťovni visí tieň rozhodnutia luxemburského súdu, ktorý nariadil zablokovať 29,5 milióna eur slovenských aktív, na ktoré vykonáva exekúciu Achmea. Táto holandská spoločnosť je vlastníkom zdravotnej poisťovne Union. Peniaze, o ktorých je reč, sú na luxemburských bankových účtoch a keď všetko dopadne dobre (pre Achmeu) a zle pre slovenského daňového poplatníka, dostanú ich Holanďania. Ako je známe, je to priamy dôsledok nálezu medzinárodného rozhodcovského súdu z konca minulého roka. Ten rozhodol, že Slovensko musí tejto spoločnosti zaplatiť súdne trovy a kompenzáciu škody, ktorá jej mala vzniknúť po slovenskom zákaze zisku pre zdravotné poisťovne. Hoci štát nález spochybňuje, a právnici sa okolo neho ešte budú točiť, hrozba sa postupne mení na bilanciu. A tá nevyzerá dobre.

Ak teda ten účet za politiku v biznise začal žiť vlastným životom, treba si opäť opakovať otázku prečo. A platí stále tá istá odpoveď. Lebo platiť nebude osoba, jednotlivec, ktorý za výšku toho účtu môže. Účet však zatiahne konkrétny človek. Presne: každý konkrétny občan Slovenska. Ako protihodnotu zrejme nedostane kvalitnejšiu zdravotnícku starostlivosť. Len vysvetlenie. Hoci takéto: môžu za to zlí majitelia zdravotných poisťovní. Posledne premiér čosi nie veľmi lichotivé o Slovensko využívajúcich kapitalistoch povedal v súvislosti s avizovaným odchodom U.S. Steelu z Košíc. O niekoľko týždňov už v americkom sídle firmy hútal, ako splniť ich požiadavky. Lenže to ešte neboli spustené nezvratné procesy. Teraz sa k nim Slovensko približuje a zatváranie očí pred faktom, že otvorená ekonomika má svoje pravidlá, by mohlo byť drahé.

Odporúčané články

RegioJet začína hovoriť o úprave cien, rozhodne sa po prvom marci

Zvyšovať ceny v žltých vlakoch sa budú pravdepodobne tak, aby boli lacnejšie ako štátne rýchliky.

IDH v médiach  •  25.01.2016

Ďalší pokus menovať Jahnátka do čela ÚRSO bude v pondelok

Vláda bude rokovať o vymenovaní Ľubomíra Jahnátka za nového šéfa regulačného úradu.

IDH v médiach  •  24.07.2017

Zvýšia kapacitu preplnených vlakov

Na trati Komárno – Bratislava od budúceho týždňa zvýšia kapacitu vlakov. Pribudnú vozne a miesta na sedenie. Dohodol sa na tom rezort doprav...

IDH v médiach  •  12.02.2019