Vláda SR sa kúpou podielu v SPP zaslúži o ekonomický nezmysel

Publikované dňa 17.12.2012

„Vláda SR sa kúpou 49-percentného podielu v spoločnosti SPP zastrešujúcej dodávky plynu od jej nového majiteľa zaslúži o ekonomicky nezmyselný krok.

Podnik SPP zabezpečujúci dodávku plynu pre spotrebiteľov je takmer vždy pre reguláciu cien v strate. ÚRSO doteraz nikdy neodsúhlasil takú predajnú cenu plynu, ktorá by odpovedala nákladom. Mať 100 percentný podiel nerentabilného podniku a zaplatiť zaň obrovskú sumu v čase krízy, nie je v súlade s princípmi dobrého hospodárenia.

Ziskový je len druhý podnik SPP, ktorý zabezpečuje tranzit plynu.

Argument, že vláda bude jednoducho kontrolovať predajnú cenu plynu absolútne neobstojí, nakoľko už dnes túto cenu kontroluje cez ÚRSO a valné zhromaždenie.

Vláda týmto nezmyselným krokom môže sledovať len to, aby mohla jednoduchým spôsobom určovať priateľské ceny plynu pre vopred určený okruh podnikateľov.“

Komunizmus na železnici

Študenti, deti a dôchodcovia cestujú od 17. novembra na Slovensku vlakom zadarmo. Premiér Fico v ten pamätný deň na Hlavnej stanici v Bratislav...

IDH v médiach  •  02.12.2014

Najsledovanejšia slovenská diaľnica má problémy. Pozrite sa, čo ju brzdí

Problémy pri výstavbe spôsobuje úsek Turany-Hubová, pre ktorý ochranári presadzujú výstavbu tunela Korbeľka.

IDH v médiach  •  12.04.2016

Južná trasa do Košíc má nový úsek

Novootvorená časť rýchlostnej cesty R2 meškala viac ako deväť mesiacov. Dôvodom bola nevybuchnutá munícia.

IDH v médiach  •  17.05.2017