Vláda SR sa kúpou podielu v SPP zaslúži o ekonomický nezmysel

Publikované dňa 17.12.2012

„Vláda SR sa kúpou 49-percentného podielu v spoločnosti SPP zastrešujúcej dodávky plynu od jej nového majiteľa zaslúži o ekonomicky nezmyselný krok.

Podnik SPP zabezpečujúci dodávku plynu pre spotrebiteľov je takmer vždy pre reguláciu cien v strate. ÚRSO doteraz nikdy neodsúhlasil takú predajnú cenu plynu, ktorá by odpovedala nákladom. Mať 100 percentný podiel nerentabilného podniku a zaplatiť zaň obrovskú sumu v čase krízy, nie je v súlade s princípmi dobrého hospodárenia.

Ziskový je len druhý podnik SPP, ktorý zabezpečuje tranzit plynu.

Argument, že vláda bude jednoducho kontrolovať predajnú cenu plynu absolútne neobstojí, nakoľko už dnes túto cenu kontroluje cez ÚRSO a valné zhromaždenie.

Vláda týmto nezmyselným krokom môže sledovať len to, aby mohla jednoduchým spôsobom určovať priateľské ceny plynu pre vopred určený okruh podnikateľov.“

Najväčšie výzvy ministerstva dopravy

Riaditeľ IDH Ondrej Matej analyzoval pre RTVS 24 východiskové pozície nového ministra dopravy.

IDH v médiach  •  15.05.2023

Slovensko stratilo vysokorýchlostné železničné spojenie so západnou Európou

Europoslanci tento týždeň zmenili jednu trasu takzvanej transeurópskej dopravnej siete.

IDH v médiach  •  21.11.2013

Počiatkove plány môžu zmariť stavbári

Šéf Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo Ondrej Matej (SDKÚ-DS) zas odporúča spojiť Úrad pre verejné obstarávanie a Protimonopolný úrad ...

IDH v médiach  •  13.12.2013