Vláda SR sa kúpou podielu v SPP zaslúži o ekonomický nezmysel

Publikované dňa 17.12.2012

„Vláda SR sa kúpou 49-percentného podielu v spoločnosti SPP zastrešujúcej dodávky plynu od jej nového majiteľa zaslúži o ekonomicky nezmyselný krok.

Podnik SPP zabezpečujúci dodávku plynu pre spotrebiteľov je takmer vždy pre reguláciu cien v strate. ÚRSO doteraz nikdy neodsúhlasil takú predajnú cenu plynu, ktorá by odpovedala nákladom. Mať 100 percentný podiel nerentabilného podniku a zaplatiť zaň obrovskú sumu v čase krízy, nie je v súlade s princípmi dobrého hospodárenia.

Ziskový je len druhý podnik SPP, ktorý zabezpečuje tranzit plynu.

Argument, že vláda bude jednoducho kontrolovať predajnú cenu plynu absolútne neobstojí, nakoľko už dnes túto cenu kontroluje cez ÚRSO a valné zhromaždenie.

Vláda týmto nezmyselným krokom môže sledovať len to, aby mohla jednoduchým spôsobom určovať priateľské ceny plynu pre vopred určený okruh podnikateľov.“

Slovensko stratilo vysokorýchlostné železničné spojenie so západnou Európou

Europoslanci tento týždeň zmenili jednu trasu takzvanej transeurópskej dopravnej siete.

IDH v médiach  •  21.11.2013

RegioJet scraps its IC trains

The state will become the only IC train operator on the Bratislava-Košice route, despite predicted losses.

IDH v médiach  •  13.01.2017

V Prešove nevedia za 4 roky postaviť 4-kilometrový obchvat, zápchy sú tam ako v Bratislave

Superlacná firma odišla zo stavby, štátu sa predĺžil superrýchly náhradný tender, pôvodná firma rieši dlhy podľa vzoru Váhostav a mesto...

IDH v médiach  •  29.04.2016